Rijnijssel vakschool wageningen
Contact | BEL 026 312 9631
Food professional day
Wageningen 8 oktober 2018
Theater Junushoff
Plantsoen 3
6701 AS Wageningen
> Aanmelden vanaf 1 mei 2018
Video's> meer videos

Waardevol Wild

De Food Professional Day 2018 staat in het teken van wild, een waardevolle en duurzame voedselbron die uitstekend past in de Dutch Cuisine. De variatie is zo groot dat wild van eigen bodem het hele jaar door op de kaart kan. Wild van Nederlandse bodem heeft een prachtig verhaal, is vetarm, kent vele bereidingsmogelijkheden en heeft een unieke smaak.

Maar kennen chefs die variatie wel? En welke invloed hebben leeftijd, geslacht, seizoen en herkomst op de smaak? Wat is de ecologische footprint van wild? Deze en andere vragen zullen jagers, bekende chefs en wetenschappers beantwoorden op maandag 8 oktober 2018.

Wie zijn de gastsprekers van dit jaar?

  • Esteé Stroker Chef van restaurant 't Amusement
  • Thomas van Meel, poelier Pieter van Meel Wild & Gevogelte
  • Saskia van Ruth, Hoogleraar Wageningen University & Research
  • Janneke Eigeman en Laurens Hoedemaker van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging
  • Ellen Hookhoek, Jager
  • Jarno Eggen van ** sterrenrestaurant De Groene Lantaarn
  • Cindy Borger, Meerstergastvrouw van ** sterrenrestaurant De Groene Lantaarn
  • Vincenzo Fogliano, hoogleraar Wageningen University & Research
  • Ricardo Rozeman en Xander Hermsen van restaurant de Echoput
  • Herman ter Weele & zn, poelier, slager & jager

Food Professional Day 2018

Wild als thema

Heerlijk eten met wild

Door haar rijke landschap herbergt Nederland tal van wildsoorten. Enkele decennia geleden waren dat vooral de kleinere wildsoorten, zoals konijn, haas en wilde eend, die in het traditionele wildseizoen – de herfst en winter – bejaagd en gegeten werden. Daar zijn - door de veranderende flora en fauna – nieuwe soorten bijgekomen. We hebben nu ook ruimschoots de beschikking over wild zwijn, hert, ree en gans. Jaarrond kan de horeca wild van eigen bodem op de kaart zetten. Deze wildsoorten hebben niet alleen een ander jachtseizoen maar vragen andere kennis, inzichten en bereiding.


Jagersvereniging en gastronomie

Jagen en gastronomie horen bij elkaar. In Nederland wordt immers al het eetbare wild gegeten. Jagers hebben dan ook ruime kennis over het verwerken van diverse soorten wild en het bereiden van verschillende delen van het dier. Nu al werken jagers en restaurateurs samen in het afnemen van wild van de plaatselijke jager. In 2015 sloten de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en restaurantvereniging Euro-Toques een samenwerkingsovereenkomst om wild van Nederlandse bodem nog beter op de kaart te zetten bij publiek en politiek. Een van de initiatieven is Wild op de Kaart; een grote kaart van Nederland waar de punten op staan waar je wild kunt eten en kunt kopen.

Food professional facts
Room kan alleen worden stijfgeslagen als deze minimaal 30% vet bevat
JA NEE

Het stijfslaan van room lukt alleen als er genoeg vet in zit voor een continu skelet van vetbolletjes. Het minimale vetgehalte daarvoor bedraagt 30%. Hoe hoger het vetgehalte, hoe sneller de room dik wordt. Dit schrijft Harold McGee in zijn boek over eten en koken

> programma
Topchefs zijn het erover eens: je kennis blijven bijspijkeren, is een must in deze tijd. Wij dragen hieraan ons steentje bij. Kom jaarlijks naar de Food Professional Day. Velen zijn je voorgegaan.
Aanmelden nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Naam
Functie

E-mailadres
> Verzend