Februari 2017
De missie van chef-kok Emile van der Staak

Hij is bekend van 24Kitchen en de patron-cuisinier van de Nieuwe Winkel in Nijmegen. Chef-kok Emile van der Staak geeft graag meerwaarde aan ingrediënten met weinig status of bekendheid. En hij laat zich inspireren door planten.


Op de Food Professional Day laat Emile van der Staak zien hoe je ‘vergeten’ zuivelingrediënten op een hoog gastronomisch niveau kan brengen. Zo zal de chef, die zijn keuken omschrijft als ‘de creatieve keuken’, een aantal bizarre combinaties laten zien met zuivelcomponenten als melkvel, wei, gebakken room of geitenboter.

Naast het bijzonder maken van het onbekende of gewone, ligt Van der Staaks passie bij de plantaardige keuken. ‘Maak de plantaardige component in ons dieet bekender’, zegt hij. ‘Veel van wat de natuur voortbrengt is eetbaar, maar we weten het niet. Kennis van planten maakt deze verborgen rijkdom zichtbaar.’ De botanische gastronomie verbindt plantkunde met de keuken, aldus Van der Staak. ‘Het is aan de chefs om er lekker eten van te maken. Hiermee sorteren we voor op het dieet van de toekomst.’