26 maart 2014
Voedselfraude steeds beter op te sporen

Prof. Saskia van Ruth van Wageningen UR nam het publiek mee in de wereld van voedselfraude en de opsporing daarvan. Voor iedere chef relevant, want hoe weet je zeker wat de herkomst en samenstelling van een bepaalde grondstof is? Zowel met de samenstelling van producten, de herkomst, de teelt- of productiewijze als de technologie wordt gefraudeerd. Ons complexe systeem van wereldwijde handel en vele schakels is kwetsbaar voor bedrog.


Het slechte nieuws van Van Ruth was dat voedselfraude van alle tijden en alle werelddelen is. Zo deden de oude Grieken al water bij de wijn. Verontrustend was een filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=zrv78nG9R04) dat ze liet zien over afvalolie en –vet in China, die na een aantal simpel bewerkingen weer wordt hergebruikt als kookolie in restaurants. Met alle risico’s van dien door aanwezige kankerverwekkende stoffen. Volgens schattingen is maar liefst 10% van de gebruikte kookolie in China gemaakt van deze ‘gutteroil’.

Het goede nieuws is dat de detectietechnieken om fraude op te sporen steeds geavanceerder worden. Dit zijn enerzijds eenvoudige te gebruiken detectieapparaten die snel aangeven of er wel of niet iets mis is met een bepaald product. En anderzijds analytische fingerprinttechnieken die in het laboratorium worden toegepast. Van Ruth liet als voorbeeld chocolade zien, waarbij via zulke labanalyses de herkomst van de gebruikte cacaobonen is te bepalen.

Analytische fingerprinttechnieken zijn erg in ontwikkeling. Voor steeds meer producten zijn hiermee verschillen op te sporen, bijvoorbeeld in herkomst of productiewijze - denk aan biologische productie.