26 maart 2014
Mindmappen voor culinaire inspiratie

Inspiratie voor menu’s en gerechten kan je overal raken, vertelde meesterkok Angélique Schmeinck. Vaak komt een idee juist op als je het denken even laat rusten, tijdens de ‘vrije incubatie’. “Dan gaat je brein er vanzelf mee aan de gang. Durf te verbeelden, durf te associëren en ga heel bewust waarnemen”, aldus Schmeinck. Zorg dat je echt luistert en echt proeft.


Schmeincks methode om de creativiteit bij het bedenken van gerechten te vergroten, heet culinair mindmappen. Die paste ze ook toe op de microalg. Microalgen zijn heel mooie zoutvervangers die smaakondersteunend werken. Op de culinaire mindmap van de alg staan al zijn smaakvrienden. Van makreel tot mosterd, van chocolade tot hangop en van spinazie tot pistache en koriander. De alg heeft vele vrienden.

Zelf bedacht Angélique een combinatie van alg met parelcouscous, hardereitje en makreel. Ze verwerkte de alg in een algenmoussèse. Aan de zaal liet ze zien hoe je die mousse-achtige mayonaise maakt met algen, eidooiers, olie, bouillon en gembersiroop. De algen die Angélique gebruikte, komen van het Nederlandse bedrijf Nutress.
Haar tip: ga zelf ook een mindmap maken. Wat zijn jouw inspiratiebronnen? Hang hem ergens op waar je vaak langs komt en zet er elke keer weer wat bij. Schmeink: “Culinair mindmappen brengt rust in de chaos, maakt ideeën en combinaties inzichtelijk, geeft verse inspiratie voor jouw unieke signatuur en leert focussen.”