26 maart 2014
Rivierkreeft kan culinaire zegen worden

Exotische rivierkreeften zijn aan een gestage opmars bezig in Europa, terwijl de inheemse soort bijna het onderspit delft. De exoten zijn bovendien verwoede gravers en een plaag voor boeren in de polder. Ze zijn echter ook zeer smakelijk en wanneer je ze met beleid vangt, ligt hier wellicht een interessante culinaire mogelijkheid voor het grijpen. Onderzoekers Fabrice Ottburg en Ivo Roessink van Alterra Wageningen UR, beroepsvisser André Blokland en chef-kok Arjan Smit belichtten de rivierkreeft in al zijn facetten.


Allerlei exotische rivierkreeften, zoals de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft en de rode Amerikaanse rivierkreeft, kunnen uitstekend voor gastronomische doeleinden worden gebruikt, aldus Ottburg. Dat geldt echter niet meer voor de Europese soort, die vroeger in alle beeksystemen van Nederland voorkwam, maar nu alleen nog in het Gelderse Warnsborn overleeft. Er is inmiddels een herintroductieprogramma opgezet. De inheemse soort heeft het zo zwaar omdat hij gevoelig is voor de kreeftenpest die de exoten bij zich dragen. De exoten worden hier niet ziek van, de inheemse kreeften wel.

Ivo Roessink ging dieper in op de veiligheid van de exotische rivierkreeft om te consumeren. Zit hij niet net als bijvoorbeeld de paling of de Chinese wolkrab vol dioxines en pcb’s? Hier is nog weinig over bekend, aldus Roessink. Maar uit labexperimenten blijkt wel al dat in het deel dat wordt gegeten – de spier – de laagste concentraties gifstoffen terecht komen. Verder is de mate van verontreiniging van het leefgebied natuurlijk heel bepalend. Het Groene Hart, waar André Blokland ze vangt, is schoon. Uit onderzoek van RIKILT Wageningen UR blijkt dat de gemeten concentraties in de groenehartkreeft ruim binnen de veiligheidsnormen liggen. “Maar kreeften uit de Krimpenerwaard zou ik liever eerst onderzoeken”, vertelde Roessink.

  

Visser André Bloklands droom is om van de ecologische lastpak een culinaire lust te maken. Na vijf jaar van ervaring opdoen met het vangen, is hij inmiddels door schade en schande wijs geworden. Hij weet bijvoorbeeld precies hoe lang hij moet wachten voordat de kreeften hun darmkanaal hebben geleegd. Blokland nodigt anderen uit om met hem aan de slag te gaan en te leren van zijn ervaringen. Hoe deze culinaire lust kan smaken, liet chef-kok Arjan Smit van restaurant De Pronckheer de deelnemers proeven. Met een fraai bordje met onder meer rauwe rivierkreeft en wildplukkruiden.
Ottburg benadrukte wel dat er een goed beleid nodig is voor een duurzame vangst. Maar dan zou het Groene Hart best eens het Louisiana van Nederland kunnen worden.