25 maart 2015
Reddingsplan voor de paling

De paling kan zichzelf niet redden in Nederland. Onze kust is zo goed beschermd dat jonge paling Nederland nauwelijks in kan en volwassen paling er niet meer uit. Maar de paling krijgt hulp van een unieke samenwerking tussen palingvissers, palingkwekers en palinghandelaren verenigd in de stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN). Voorzitter en palingroker Alex Koelewijn sprak erover. En patron Bert van Eijden en chef Michelle Beekhuis van De Mandemaaker bereidden een palinggerecht met regionale en wereldse smaken.


Paling kan verantwoord op de kaart van de restauranthouder, aldus Koelewijn. Mits deze bijdraagt aan het Duurzaam Paling Fonds. Paling heeft in Europa een officiële, beschermde status. Daardoor valt paling onder het Europese aalbeheerplan, waarmee de benodigde maatregelen worden getroffen om de soort te beschermen. Zo wordt in Europa gequoteerd gevist voor aquacultuur. Ook de vangst op wilde, volwassen paling is aan strenge Europese regelgeving gebonden. 

De maatregelen in het aalbeheerplan gaan de sector echter niet ver genoeg. Daarom zet Stichting DUPAN het Duurzaam Paling Fonds in om de palingstand in Nederland een extra impuls te geven en de sector te verduurzamen. Het geld in dit fonds wordt opgebracht uit de verkoop van paling en wordt besteed aan uitzetprojecten van miljoenen palingen en aan onderzoek naar duurzaam beheer in Nederland.

Duurzaam Palingfonds

Het Duurzaam Paling Fonds is opgezet volgens het Chain of Custody-principe. Daarmee is de traceerbaarheid van paling gegarandeerd. Licentiehouders van het Duurzaam Paling Fonds worden door een onafhankelijke auditor gecontroleerd op naleving van de regels van het fonds. Staat het licentienummer van ingekochte paling op de verpakking, dan komt deze uit een betrouwbare bron en draagt deze gegarandeerd bij aan het fonds. Met paling die bijdraagt aan het fonds weet de restauranteigenaar zeker dat de paling bijdraagt aan de duurzaamheidsmaatregelen die DUPAN neemt om de palingstand zo snel mogelijk te laten stijgen. En dat de paling afkomstig is uit legale, gerapporteerde en gereguleerde visserij en niet uit stroperij. Ook voldoet de paling aan de regels van de NVWA voor voedselveiligheid.

Merendeel is kweekpaling

Zo’n 90-95% van alle verkochte paling in Nederland is afkomstig uit de aquacultuur. De Nederlandse palingkweek wordt gewaardeerd vanwege de duurzame kweeksystemen (recirculatie), goede beheersbaarheid, hoge kwaliteit, traceerbaarheid en beschikbaarheid/leverbetrouwbaarheid. De kweekpaling wordt diervriendelijk verwerkt, waarbij moderne machines zorgen voor snel en pijnloos doden. Alle Nederlandse kwekers betalen mee aan het Duurzaam Paling Fonds.

Gerechtje van paling afgelakt op appelstroop met parelgortrisotto

Foto: Michelle Beekhuis bereidde dit gerechtje van paling afgelakt met appelstroop op parelgortrisotto en venkel.