25 maart 2015
Zeegroente inspiratiebron voor de chef

Als kleine jongen raakte Hans Elenbaars al gefascineerd door zeegroente toen hij zelf de schorren op ging om zeekraal te snijden. Het heeft hem nooit meer losgelaten en hij bouwde er een bloeiend bedrijf mee op. Zeekraal, lamsoor, schorrekruid, zoutmelde, strandbiet, lepelblad, zeekool, monniksbaard en zeebanaan: de zee en schorren hebben ons veel te bieden. Een aantal soorten groeien alleen in het wild, andere - bijvoorbeeld zeekraal, zeekool en monniksbaard - worden ook geteeld.


Hans Elenbaas

Zoutmelde bijvoorbeeld is een struikvormende meerjarige plant, grijsgroen van kleur. De eetbare blaadjes zijn rauw lekker als salade. De strandbiet doet wat denken aan spinazie en is een voorouder van de suikerbiet. De bladvormende groente kan rauw, gekookt of geroerbakt worden gebruikt. Hij is licht zilt van smaak. Schorrekruid heeft rozemarijnachtige takjes die rauw eetbaar zijn, of kort geblancheerd of geroerbakt. De takjes hebben een zachte ‘mineraalrijke’ smaak. Zeekool heeft gebleekte stengels als asperges. De smaak doet daar ook aan denken, maar dan wat kruidiger. En monniksbaard heeft donkergroene sprietjes die je rauw kunt eten of kort kunt blancheren of roerbakken. De zilte zachte mineraalrijke smaak doet denken aan postelein. 

Wouter Kik van De Vierbannen

Dat zeegroente een bijzondere inspiratiebron vormen voor de creatieve chef, liet Wouter Kik van de Vierbannen ons proeven. Zo bereidde hij slippers in het groen, met een jus van strandbiet in combinatie met zeekool, draadwier en zoutmelde. Heel bijzonder was ook de verfrissende bonbon met gedroogde zeekraal, zoutmelde en monniksbaard. 

Verfrissende zeegroentebonbons van Wouter Kik