25 maart 2015
Het verhaal van de vis en de visser proef je op het bord

Als er iemand is die het verhaal van de vis en de visser goed kan vertellen, is het bevlogen beroepsvisser Barbara Rodenburg. Ze is staandwantvisser op de Waddenzee, mede-initiatiefnemer van de Goede Vissers en runt sinds drie jaar Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog. 


Rodenburg hield een hartstochtelijk pleidooi voor bescherming en steun van de kleinschalige kustvisserij en maakte krachtig duidelijk hoe lastig het momenteel is om in de Waddenzee als visser een boterham te verdienen. Het gaat slecht met de zeebaars in de Waddenzee en als noodmaatregel worden paaigebieden gesloten. Rodenburg raapt met de hand oesters, maar had twintig vergunningen nodig om dat te mogen doen. De afzet voor deze wilde waddenoester is echter lastig, net als die van strandkrabben. 

Maar Rodenburg is bovenal trots op haar vak en de vis en dat draagt ze uit via de Goede Vissers – vissers met respect voor de zee. Door korte lijnen tussen Goede Visser en chefs, krijgt de chef niet alleen heel verse vis, maar komt ook het verhaal van de vis op het bord. Een chef die met vis van Goede Vissers werkt, kan aan tafel vertellen wat hij serveert, waarom hij dat serveert – vaak onbekende soorten vis – en hij draagt zo bij aan de beleving van de maaltijd. En dit werkt, zo vertelde Rodenburg. Restaurants die vis van Goede Vissers zijn gaan serveren, blijken meer vis te gaan verkopen.

Kokkelgerecht van Leendert Scholtus

Foto: Leendert Scholtus liet zich inspireren door de passie van Barbara met dit kokkelgerecht.