25 maart 2015
Affinage van oesters heeft zin

Affinage is het voeren van oesters met algen in vijversystemen, om zo de kwaliteit te verhogen.  In Frankrijk wordt dit al langer toegepast, in Nederland is het nieuw. Jasper van Houcke van de HZ University of Applied Sciences doet bij Wageningen UR onderzoek naar die affinage en de effecten daarvan op de kwaliteit en waardering van de oesters. Heeft het affineren van oesters zin?


Ja, concludeert Van Houcke. Het vispercentage neemt toe, de oester wordt ‘vetter’. De samenstelling verandert: door een hoger glycogeengehalte krijgt de oester meer textuur en een hardere textuur. En consumenten herkennen in sommige gevallen het verschil tussen oesters die met verschillende algen geaffineerd zijn. 

Jasper van Houcke

De consumenten zijn grofweg onder te verdelen in de ‘haters’ en ‘lovers’. De eerste groep bestaat vooral uit jongere mensen die geen oesters eten vanwege de prijs, het moeilijke openen, het uiterlijk (levend, rauw) en de textuur en smaak. De ‘lovers’ daarentegen zijn vooral hoger opgeleide 55+mannen die traditioneel zijn in hun voedselkeuze betreffende de oesters. Voor de eerste groep zou affinage kunnen helpen oesters meer te gaan waarderen.