maart 2016
Aardappel nog altijd populair

Je zou misschien denken dat de aardappel in populariteit al lang is voorbijgestreefd door pasta of rijst. Maar dat is in Nederland zeker niet het geval. In ons land zijn aardappelen nog steeds de populairste begeleider van de warme maaltijd. Daardoor zijn ze voor veel mensen ook een belangrijke bron van vitamine C.


Wereldwijd zijn er meer dan 5000 verschillende aardappelrassen. Aardappel is het vierde voedselgewas in de wereld na maïs, tarwe en rijst en groeit in populariteit. Aardappelen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel. Als mensen dagelijks 150-250 gram aardappelen eten, wordt dit voor velen zelfs de belangrijkste bron van vitamine C. Het gehalte aan vitamine C kan wel sterk teruglopen door langdurig koken in ruim water en blootstelling aan lucht. 

Veredelaar HZPC – die meewerkt aan de Food Professional Day – heeft de afgelopen jaren veel kennis ontwikkeld over verschillen tussen aardappelrassen. Niet alleen kennis over de smaak, maar ook kennis over processen die in de aardappel plaatsvinden tijdens bereiding. 

Een bijzondere ontwikkeling van HZPC is een laagcalorische aardappel, de Sunlite, die 30 procent minder calorieën levert dan een gangbare aardappel, maar wel rijk is aan vezels, kalium, vitamine B6 en vitamine C. Per 100 gram levert de Sunlite minder dan 58 kcal. De ‘standaard’ aardappel bevat 83 kcal per 100 gram (bereid), wat overigens nog veel minder is dan pasta (142 kcal) of witte rijst (146 kcal).

Ga voor meer weetjes over aardappelen, groente en peulvruchten naar onze site.