April 2016
Creativiteit kun je leren

Iedereen kan creatieve vaardigheden verkrijgen. Die boodschap kwam van Jeroen van Oijen. Met Gastronomixs levert hij daarvoor de bouwsteentjes aan de chef, in de vorm van een database van componenten waarmee koks gerechten kunnen componeren. En de jonge chef Bas van Kranen liet zien hoe bij hem het creatieve proces in zijn werk gaat. 


Bas van KranenEen filmpje van een Japanse chef die een witte inktvis bereidde met een rode saus inspireerde Bas van Kranen tot een nieuwe creatie. Vooral door het zien van de kleurencombinatie wit-rood kwam de chef-kok van sterrenrestaurant de Leuf op het idee voor een dessert met lychee en sap van rode biet. De rode biet had hij toevallig nog, en de smaak bleek goed bij die van lychee te passen. Die combinatie vulde hij vervolgens aan met een crème van geitenkaas – voor wat ‘vettigheid’ – en een meringue van rozenblad voor een spannende noot. 

Andere inspiratiebronnen

Jeroen van OijenIn dit voorbeeld kwam Van Kranen door een filmpje op een nieuw idee, maar daarnaast gebruikt hij ook de site van Gastronomixs als inspiratiebron. Verder bladert hij regelmatig door tijdschriften en boeken – niet alleen puur culinaire, maar bijvoorbeeld ook kunsttijdschriften. En om op te zoeken welke smaken bij een bepaald ingrediënt passen, gebruikt hij vaak het boek de Flavor Bible.


Bas van Kranen

Bas van Kranen omschrijft zijn kookstijl als eenvoudig. Hij gebruikt niet meer dan drie tot vijf smaken per gerecht. “Anders weet je niet meer wat je proeft.”