April 2016
Zilte teelt levert smaakvolle aardappel

Wat doet zilt water met de plant en wat proeven we hiervan? Ingrid van der Meer heeft hier bij Wageningen UR veel onderzoek naar gedaan, in samenwerking met Zilt Proefbedrijf op Texel en Marc van Rijsselberghe. Ze ontdekte dat de zilte teelt de aardappel niet alleen iets zilter, maar ook iets zoeter doet smaken.


De aardappel is wereldwijd opgeklommen tot het derde voedselgewas, zo liet Ingrid van der Meer zien. De aardappelteelt heeft een kleine ecologische voetafdruk. Voedingskundig gezien is de aardappel belangrijk voor het leveren van onder meer vitamine C, vitamine B6, kalium en koolhydraten.

Zoute omstandigheden

Voor de toekomstige voedselzekerheid is het belangrijk dat voedselgewassen ook op zilte gronden kunnen groeien. Wereldwijd is maar liefst 1,5 miljard hectare te zout voor landbouw. In Nederland zal in 2020 6 procent van de landbouwgrond te zilt zijn voor traditionele gewassen. Vandaar dat onderzoekers zoeken naar gewassen die zoute omstandigheden kunnen verdragen.


Ingrid van der Meer en Joram Timmerman

In de teeltproeven van het project Zilt Perspectief op Texel kwam van de acht onderzochte aardappelrassen de Miss Mignonne als beste naar voren. De opbrengst was goed, net als de smaak, de structuur en het mondgevoel. Het vitamine C-gehalte was iets lager, maar het totale gehalte aan antioxidanten weer iets hoger. En, nog belangrijker: het gehalte giftige glycoalkaloïen – die in kleine hoeveelheden in aardappel voorkomen – was afgenomen. De belangrijkste conclusie voor de chefs: de zilte aardappel heeft meer aroma, geeft een betere algemene indruk, is iets zilter is, en ook iets zoeter.

Joram TimmermanChef Joram Timmerman zorgde ervoor dat iedereen dit resultaat kon proeven in zijn amuse van Miss Mignonne aardappeltjes met zilte groenten en Waddenzee- garnalen. 

 

Miss Mignonne-aardappeltjes zijn te koop bij Marc. Foods en beschikbaar van augustus tot en met april.

Amuses van Joram gaan de zaal rond