April 2016
Diepvriesgroenten niet meer garen

Diepvriesgroente zijn verrassend vers. De groente van Bonduelle liggen na oogst al binnen vier uur gegaard en wel in de vriezer. Maar het vriesproces doet wel wat met de cellen in de groente. En dat heeft consequenties voor de bereiding. Miranda Gooiker en Berry Hoosemans van Bonduelle en Matthijs Dekker van Wageningen UR gingen in op de kwaliteit en beste bereidingswijzen van diepvriesgroente. 


haricots vert bonduelle in het veld

Diepvriesgroente die je koud wilt serveren, hoef je alleen maar te ontdooien en op smaak te brengen. Wil je ze gebruiken in een warm gerecht, dan hoeven ze alleen maar op temperatuur en smaak te worden gebracht. Die tips gaf culinair adviseur Berry Hoosemans. Voor het wokken is het belangrijk dat de groente eerst wordt ontdooid. 

“En denk ook aan combinaties van vers en vriesvers, of mooie combinaties met bonen”, gaf Hoosemans nog mee. Verder heeft Bonduelle groentepuree in het assortiment, bijvoorbeeld heel geschikt voor een tuinerwtengazpacho, zoals Hoosemans liet proeven. 

Japp Harm van Seggeren bereidt de gazpacho's

Niet in water bereiden

Maar wat doet het vriesproces dan met de groente? Groente bestaat voor een groot deel uit water en tijdens het invriezen ontstaan er kristallen. Die kristallen maken gaten in de celstructuur van de groente, vertelde levensmiddelentechnoloog Matthijs Dekker. Bij een langzaam vriesproces ontstaan grote kristallen en veel schade, bij snel invriezen ontstaan fijne kristallen en weinig schade. Het in meer of mindere mate kapot gaan van de celstructuur maakt dat er bijvoorbeeld sneller water uitlekt. Diepvriesgroente moet je dan ook nooit in water bereiden.

Diepvriesgroente niet in water bereiden