Diepvriesgroenten niet meer garen
Diepvriesgroente zijn verrassend vers. De groente van Bonduelle liggen na oogst al binnen vier uur gegaard en wel in de vriezer. Maar het vriesproces doet wel wat met de cellen in de groente. En dat heeft consequenties voor de bereiding. Miranda Gooiker en Berry Hoosemans van Bonduelle en Matthijs Dekker van Wageningen UR gingen in op de kwaliteit en beste bereidingswijzen van diepvriesgroente.

Diepvriesgroente die je koud wilt serveren, hoef je alleen maar te ontdooien en op smaak te brengen. Wil je ze gebruiken in een warm gerecht, dan hoeven ze alleen maar op temperatuur en smaak te worden gebracht. Die tips gaf culinair adviseur Berry Hoosemans. Voor het wokken is het belangrijk dat de groente eerst wordt ontdooid.
“En denk ook aan combinaties van vers en vriesvers, of mooie combinaties met bonen”, gaf Hoosemans nog mee. Verder heeft Bonduelle groentepuree in het assortiment, bijvoorbeeld heel geschikt voor een tuinerwtengazpacho, zoals Hoosemans liet proeven.

Niet in water bereiden
Maar wat doet het vriesproces dan met de groente? Groente bestaat voor een groot deel uit water en tijdens het invriezen ontstaan er kristallen. Die kristallen maken gaten in de celstructuur van de groente, vertelde levensmiddelentechnoloog Matthijs Dekker. Bij een langzaam vriesproces ontstaan grote kristallen en veel schade, bij snel invriezen ontstaan fijne kristallen en weinig schade. Het in meer of mindere mate kapot gaan van de celstructuur maakt dat er bijvoorbeeld sneller water uitlekt. Diepvriesgroente moet je dan ook nooit in water bereiden.
 |