April 2016
Bonen hebben de toekomst

Food designer Michael Luesink van BOON heeft een missie. Dat is om de bonenconsumptie in Nederland te verdubbelen in 2020. Maar hoeveel restaurants hebben bonen op de kaart? Luesinks oproep luidde dan ook: laten we als foodprofessionals bonen op de kaart zetten.


Peter-Paul van den Breemen serveert bonen met wilde duif

Bonen op de kaart vind je elk geval bij de Echoput van chef Peter-Paul van den Breemen. Hij werkt bijvoorbeeld met oude landrassen als gele woudboontjes en reade krobbe. Die combineert hij met wild, zoals duif. Het kookvocht van de bonen gebruikt Van den Breemen dan weer om de duif in te garen. Peter Paul maakte er een amuse mee voor de deelnemers aan de Food Professional Day. 

bonen met wilde duif

Michael Luesink vertelde over het verleden en heden van de boon. Vroeger had elke provincie zijn eigen bonenrassen en mensen waren daar trots op. Nu worden in Nederland alleen kapucijners en bruine bonen op grotere schaal geteeld. In andere landen nemen bonen een prominente plaats in op het menu. Denk aan India met zijn dahls, Mexico met zijn chili’s, Indonesië met tofu en tempeh en Japan met natto.

Duurzaam en gezond

Maar peulvruchten hebben de toekomst, aldus Luesink. Bonen, erwten en linzen passen in een duurzaam en gezond voedingspatroon en in het 80/20-principe van de Dutch Cuisine. In de nieuwe Schijf van Vijf staan ze in het vak van vlees, vis en eieren, dus bij de eiwitbronnen – waar ze voorheen bij de groente stonden. De aanbeveling is om elke week peulvruchten te eten. 

Bonen van BOONLuesink levert met zijn bedrijf BOON een bijdrage aan dat streven. Hij heeft met Nederlandse boeren een duurzame bonenketen opgezet. De hier geteelde bonen worden kort gegaard en koelvers in stazakken verkocht bij Albert Heijn.