Rijnijssel vakschool wageningen
Contact | BEL 026 312 9631
Food professional day
De 8ste Food Professional Day met als thema WILD was een groot succes. Kijk voor het verslag en de presentaties op de pagina Terugblik.

food professional facts

Zeezout of speciaalzout is beter dan keukenzout
JA NEE

Als we het over zout hebben bedoelen we meestal keukenzout oftewel natriumchloride. Zeezout heeft dezelfde chemische samenstelling natrium en chloride.

Vis bakken in olie verandert de vetstructuur en is ongezond
JA NEE

Als vetten te heet worden of te lang worden gebruikt, kan er afbraak optreden door oxidatie en kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. Dit heeft echter niets met de te bakken producten te maken. 

Viseiwit is beter dan plantaardig eiwit
JA NEE

Ja en nee

Dierlijke voedingsmiddelen als vis, vlees en eieren leveren in één keer alle essentiële aminozuren en hebben daarmee een hoge eiwitkwaliteit. Bepaalde plantaardige eiwitten, zoals in soja, hebben echter ook een hoge eiwitkwaliteit met alle essentiële aminozuren, evenals de combinatie van rijst en peulvruchten. Wel is het zo dat vitamine B12 alleen voor komt in dierlijke producten en zuivel.

Alle kweekvis is duurzaam
JA NEE

Bijna de helft van de vis die we in Nederland consumeren is gekweekt. Viskweek lijkt het antwoord op overbevissing, maar gekweekte vis is lang niet altijd duurzamer dan wilde vis. Ook de kweek van vis veroorzaakt soms ernstige milieuproblemen. De milieueffecten hangen af van het gekozen kweeksysteem en de vissoort. 

In Nederland eten wij 40% gekweekte paling
JA NEE

Het is nog niet mogelijk om paling helemaal vanaf de eitjes op te kweken. Palingkweek start altijd met glasaaltjes uit het wild. Van de paling die wij consumeren komt 90-95% van kweek die is gestart met glasaaltjes, slechts 5 tot 10% is écht wilde paling.

Vis speelt een rol bij de preventie van kanker en hart- en vaatziekten
JA NEE

Vette vis als makreel, zalm, paling en haring bevat vitamine D en omega-3 vetzuren. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een hogere inname van vitamine D een rol kan spelen bij de preventie van met name darmkanker en hart- en vaatziekten. De omega-3 vetzuren in vette vis kunnen de hartgezondheid bevorderen en bloeddruk verlagen.

Voor de betere visbouillon toasten veel koks de graten eerst.
JA NEE

Veel koks zetten de graten eerst aan in de oven (= toasten). Maar of dat terecht is horen wij op maandag 23 maart van kookdocent Ingmar van Bostelen van Vakschool Wageningen, dr. Harold Bult van NIZO food research en prof. dr. Saskia Ruth van Wageningen UR. Zij hebben dan een aantal visbouillonrecepturen onderzocht.

De wolhandkrab is een typisch Nederlandse soort die al sinds mensenheugenis in de Nederlandse rivieren te vinden is.
JA NEE

Pas begin 1900 is de wolhandkrab meegekomen met schepen uit China. In het begin werden de krabben ervaren als een echte plaag, nu worden ze geëxporteerd naar China.

Een kweriman is een harder en die vang je eerder met een stukje wier dan met een vette worm.
JA NEE

Een harder is van nature een vegetarische vis die bij toeval soms samen met het wier of plantjes ook diertjes eet. Het is in Suriname een geliefde vis die veelal geroosterd of gerookt wordt gegeten.

Meer info over harder

De meeste vis uit blik is tweemaal verhit, waardoor de graten zacht worden.
JA NEE

Schrijft Harold McGee in zijn bekende boek Over eten en koken. De eerste verhitting vindt plaats voordat het blik dicht gaat in verband met krimpen en daarbij gaat er veel aan kwaliteit verloren. De tweede verhitting vindt plaats nadat het blik gesloten is om de inhoud te steriliseren. De beste blikvis wordt overigens maar één keer (in het blik) verhit.

De naam Harderwijk heeft niets met de harder te maken.
JA NEE

Hij heeft wel degelijjk een relatie met de harder. De harder is een typische vis van ondiepe kustwateren, die in onze streken volksvoedsel was toen de visserij nog vooral met kleine bootjes vlakbij de kant plaatsvond, of door vissers wadend bij laag water. ‘Harder Wijk’ is de plaats waar harders zijn. Waarschijnlijk werden hier vroeger veel harders aangeland. Op archeologische vindplaatsen langs (voormalige) kusten worden naast botten ook harderschubben gevonden.

Bijna alle in Europa gekweekte oesters zijn Japanse oesters, de andere in Europa gekweekte soort is de platte oester.
JA NEE

Al die verschillende variëteiten, van fin de claire, gillardeau en Zeeuwse creuse tot wilde waddenoester, zijn varianten van dezelfde Japanse oester, Crassostrea gigas oftewel de Pacific oyster. De Zeeuwse platte oester, Belon, is onze inheemse Atlantic oyster. De Japanse oester komt uit Japan, Portugal, Frankrijk en Nederland. Hij heeft een grillig gevormde schelp en smaakt wat ‘rauwer’ dan de platte Zeeuwse oester. De Japanse oester is het hele jaar door verkrijgbaar. 

De term ‘wild’ bij wilde oesters heeft te maken met wildvang.
JA NEE

Als je in de reguliere vis(groot)handel wilde oesters koopt, dan zijn dat meestal gekweekte Japanse oesters oftewel Crassostrea gigas (Franse benaming: creuse). De term 'wild' heeft bij oesters dus niets te maken met wildvang. Echte van wilde oesterbanken geoogste oesters zijn in de handel nauwelijks verkrijgbaar. Wilde Waddenoesters zijn ook Japanse oesters, maar dan met de hand geoogst van wilde oesterbanken.

Ongeveer 1% van de bevolking heeft een allergie voor vis of schaaldieren.
JA NEE

Schaaldierallergie komt vrij vaak voor, het meest bij volwassenen. En vooral in regio’s waar veel schaaldieren worden gegeten. Na pinda’s en noten is het de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie. Wie eenmaal een schaaldierallergie heeft, groeit er waarschijnlijk niet meer overheen. De groep schaaldieren omvat krab, garnalen en (rivier)kreeft. Wie allergisch reageert op schaaldieren, reageert ook vaak allergisch op weekdieren als mosselen, oesters, inktvissen en slakken.
Visallergie komt bij ongeveer 0,1 tot 0,2% van de kinderen en volwassenen voor. Visallergie komt vaker voor in landen waar men vaak vis eet. Meestal groeit iemand met visallergie er niet overheen.

Meer info: Stichting Voedselallergie 

Feitjes 2014
Feitjes 2016
Feitjes 2017
Feitjes 2018
> Aanmelden > programma
Aanmelden nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Naam
Functie

E-mailadres
> Verzend